Snelle levertijd * Scherpe prijzen * 100% tevredenheidsgarantie
Contact
Prijzen
Weblog
Levertijd
M E N U

Fotokaarten schrijftips

Hoe schrijf je dat ook al weer?

Als het al weer een tijdje geleden is dat je op school de spellingsregels geleerd hebt, maak je snel foutjes. In een e-mail of op een boodschappenlijstje is dat niet zo belangrijk, maar als je een kaart gaat maken voor een speciale gelegenheid, wil je het goed doen. Maar wat is goed? Zelf waren we veel regels vergeten en regels die we niet vergeten waren, sneuvelden in de veranderingen van de spelling. Wat vroeger goed was, kan vandaag zomaar fout zijn. Gebruik je de spellingscorrectie van je tekstverwerker, dan kan die je ook nog eens op het verkeerde been zetten. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de taalfouten die we vaak tegenkomen met daarbij de juiste schrijfwijze.

De spelling van woorden

Van sommige woorden zie je zoveel verschillende schrijfwijzen dat het alleen daardoor al moeilijk is de juiste spelling te onthouden. Voorbeelden:

Kado of cadeau
De juiste schrijfwijze is: het cadeau.
Het meervoud is de cadeaus en als het iets kleins moet zijn, het cadeautje.

Locatie of lokatie
Juist is: de locatie en als het er meer zijn, de locaties.
Gaat het om een trouwlocatie, dan schrijf je dat als een woord, aan elkaar.

Pannekoek of pannenkoek
Of je wel of geen n moet gebruiken is inmiddels voor normale mensen niet meer te volgen. Er zijn regels, nog meer regels en uitzonderingen. Pannenkoek schrijf je met een n omdat het eerste woord (pan) een zelfstandig naamwoord is met een meervoud op -en maar de regel is eigenlijk veel ingewikkelder dan dat. Het is Koninginnedag (omdat we toen maar een koningin hebben) maar koninginnensoep en je schrijft beregezellig (omdat bere alleen een versterkende functie heeft en niet direct verwijst naar het dier) maar berenvel. Bruidegom is zonder n en dat hangt ermee samen dat gom in dit geval niet verwijst naar het gom waarop je kauwt maar een verbasterd woord is. Nog zo'n woord: schattebout.

Barbeque of barbecue
De juiste schrijfwijze is barbecue. De afkorting bbq kan je natuurlijk ook gebruiken. Het werkwoord is barbecueën (ook al zegt de spellingscorrectie dat het anders moet). De verleden tijd is barbecuede en het voltooid deelwoord gebarbecued.

Een handige link: op de site van de Nederlandse Taalunie kan je woorden intikken. Je krijgt direct de juiste spelling te zien.
http://woordenlijst.org/zoek/

Los of vast

e-mailadres of e-mail adres
Woorden die in het Engels als losse woorden geschreven worden, worden in het Nederlands vaak aan elkaar geschreven. Dat geldt ook voor e-mailadres.

Een samenstelling van twee of meer zelfstandige naamwoorden schrijf je in het Nederlands aan elkaar. Tafelschikking, trouwlocatie, gemeentehuis en driesterrenrestaurant.

We verwachten jullie om 3 uur op de trouwlocatie.

Een koppelteken gebruik je als de samenstelling moeilijk leesbaar wordt doordat het eerste woord eindigt op een klinker en het tweede ermee begint. Daarom schrijf je diploma-uitreiking en gala-avond met een streepje. Ook als een van de delen een afkorting of een cijfer is, gebruik je een streepje: 50-jarig huwelijk en mp3-speler. Let erop dat sommige woorden een andere betekenis krijgen als ze aan elkaar geschreven zijn: rode wijnglazen (roodgekleurde wijnglazen) en rodewijnglazen (glazen voor rode wijn).

Met of zonder hoofdletter?

Aardrijkskundige namen krijgen een hoofdletter: Amsterdam of de Maas. Woorden die van die aardrijkskundige namen afgeleid zijn en namen van talen krijgen ook een hoofdletter: het Nederlands, het Fries en het Vlaams. Ook bijvoeglijke naamwoorden die verwijzen naar een land krijgen een hoofdletter. Zo schrijf je Nederlandse gewoontes.

We gaan Indisch eten.

Feestdagen krijgen een hoofdletter. Daarom schrijf je het Suikerfeest, Koningsdag, Kerstmis en Nieuwjaar maar de weekdagen, maanden en seizoenen schrijf je met een kleine letter.

We vieren ons feest op dinsdag 3 maart. We zouden het leuk vinden als je Kerstmis dit jaar bij ons komt vieren.

Aan het begin van een zin krijgen alle woorden een hoofdletter. Uitzonderingen daarop zijn afgekapte woorden.

's Avonds is er lopend buffet.

Begint de zin met een cijfer, dan komt er geen hoofdletter na.

55 jaar geleden vroeg Arnold Hetty ten huwelijk.

Afkortingen

P.S. wordt veel gebruikt maar officieel is het PS. Na PS komt een spatie en daarop volgt een hoofdletter.

PS Het feest is een verrassing.

Zowel VUT als AOW schrijf je met een hoofdletter.

Per 1 oktober gaat Johan in de VUT.

De afkortingen s.v.p. en r.s.v.p. schrijf je met kleine letters maar aan het begin van een zin is de eerste letter een hoofdletter. Ook a.u.b. schrijf je op deze manier.

S.v.p. reageren voor 12 maart.

De afkorting D.V. schrijf je met twee hoofdletters.

Donderdag 20 oktober gaan wij trouwen D.V.

Hun of Hen

Hun gebruik je om bezit aan te geven.

Aleid en Maarten vieren hun gouden huwelijk.

Als je het woord kan vervangen door een voorzetsel en hen schrijf je ook hun.

Daarna willen we hun het cadeau aanbieden

Hen gebruik je ook als het een lijdend voorwerp is en na een voorzetsel

Sjoukje overhandigt namens ons allemaal het cadeau aan hen.

Vaak kan je in plaats van hen of hun ook ze schrijven.

Werkwoorden

Word of wordt?
Omdat je het verschil tussen wordt en word niet hoort, gaat het nogal eens fout. Gelukkig is de regel eenvoudig. Eindigt de ik-vorm op een t, dan komt er niet nog een tweede t achteraan. Ik praat, hij praat. Eindigt de ik-vorm op een d, dan komt er in de hij-vorm een t bij: ik bied, hij (zij, jij) biedt.
De ik-vorm van worden is word.

12 maart word ik 7. Demi wordt 3!

Twijfel je, vervang het werkwoord worden door lopen en je hoort het meteen. Ik loop en hij loopt.

't ex-kofschip of het ex-fokschaap.
Je weet dat het een ezelsbruggetje is, maar weet je nog waarvoor je het kan gebruiken? Bij werkwoorden waarvan de stam eindigt op een van de medeklinkers uit 't kofschip (t, x, k, f, s, ch en p) worden de verleden tijd en het voltooid deelwoord met een t geschreven.

Vieren (eindigt niet op een letter uit 't kofschip) is in de verleden tijd vierden. Het voltooid deelwoord is gevierd.

Hanny wordt 50 en dat wordt natuurlijk groots gevierd!

Duidelijk? Geen vragen meer? Dan heb je vast geen enkele moeite met de quizzen (ja, zo schrijf je dat) van de taalwinkel van de universiteit van Amsterdam

De tien meest voorkomende spelfouten

De tien meestgemaakte grammaticafouten

De tien meestgemaakte interpunctiefouten

Bij Fotokaarten.nl maak je sinds 2002 de mooiste kerstkaarten, uitnodigingen, geboortekaartjes, verhuiskaarten, trouwkaarten en jubileumkaarten met je eigen foto.
Algemene voorwaarden | Privacy
Fotokaarten BV
Leyenseweg 111D
3721BC Bilthoven
Ingeschreven bij de Kamer van
Koophandel Gooi- en Eemland
onder nr 32127625
We raken niet uitgekeken op kaarten! Volg ons voor tips, nieuws en aanbiedingen: